Stress en Onzekerheid

Stress en stress binnen het gezin kan een zware druk uitoefenen op moeders die vaak invoelend zijn en de meeste tijd doorbrengen met de kinderen.

Daardoor wordt het soms lastig om je eigen behoeftes te vervullen en je eigen innerlijke geluiden te horen. Letterlijk soms door alle decibellen die in de ruimte worden geproduceerd. Neem nu mijn twee kleintjes van 7 en 2 die ruzie maken om speelgoed. “Nee dit is van mij!!”, “Van mij!!” schreeuwt de jongste weer. En de oudste de jongste wegduwt, of soms de jongste de oudste lelijk bijt. Pff…Het lijkt alsof je als moeder van alle markten thuis moet zijn. Empathisch, geduldig, consequent en duidelijk. En soms heb je het allemaal niet in huis en doe je wat je kan. Mij maakt het weleens onzeker. Het brengt mij in verwarring, doe ik het wel goed? Moet ik ingrijpen en hoe grijp ik in? Het drijft mij soms weg van mijn eigen rust en kracht. Waarom heb ik altijd dat geruzie in huis? Herkenbaar? En welk gesprek voer je dan met jezelf?

De positieve benadering in het gesprek met jezelf en je omgeving geeft je vertrouwen, moed en kracht om te bereiken wat je nodig hebt. Het negatieve gesprek blokkeert je, als het daarbij blijft.

Voorbeelden van gesprekken en gedachten zijn dan::

  • Jij bent niet handig in het contact met de kinderen
  • Jij bent geen goede moeder
  • Jij zorgt ervoor dat je kinderen niet goed terecht komen
  • Jij kan het ouderschap niet aan

Deze geluiden zijn hard en ontmoedigend. En je kunt je voorstellen wat deze boodschappen met jou doen. Het roept gevoelens van verdriet, frustratie, teleurstelling en boosheid op in jezelf.

Deze communicatie heeft impact op jouw zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde.

Het onderzoeken van jouw onzekerheid en stress begint bij jezelf. Probeer eerst eens te focussen op de gevoelens en gedachten die je zelf hebt. Jij bent degene die dat kan onderzoeken.

Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn de volgende:

  • Hoe komt het dat ik me gestresst of onzeker in deze situatie voel?
  • Waar gaat dit gevoel over?
  • Waar voel ik dit in mijn lichaam?
  • Hoe komt het dat juist deze situatie zoveel met mij doet?
  • Welke gedachten heb ik hierbij over mijzelf?

Bekijk de situatie nu nog eens met volle aandacht en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat ging goed?
  • Wat wilde ik bereiken?
  • Hoe zou ik mij willen voelen?
  • Vanuit welke waarde en beeld van mijzelf als ouder wil ik hiermee omgaan?

Het is mooi om jezelf te willen verbeteren, het is alleen jammer als het een lijdensweg wordt. Begin eens met het bekijken van de dingen, die je al goed doet. Je vertrekpunt wordt dan positief en de gedachten die dat oproepen, werken helend en brengen je verder. Je kunt vandaaruit makkelijker kijken en onderzoeken wat je een volgende keer anders wilt doen. Jouw persoonlijke groei is al begonnen en start dus met aandacht voor jezelf. Je bewust te worden van de geluiden en gevoelens in jou. Listen to your heart.

De gedachte: “Ik ben goed zoals ik ben”, zullen je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en persoonlijke groei mogelijk te maken. En tegelijkertijd betekent dit je nog steeds kunt leren en jezelf mag ontwikkelen. Het maakt het minder bedreigend om naar jezelf te kijken. Ook al als je momenteel nog veel stress en onzekerheid ervaart en is je weg nog zo hobbelig en onvoorspelbaar. Weet dan, dat ook jij goed bent, zoals je bent, met al je onzekerheden, twijfels en stress. De ontwikkeling van een onzeker gevoel naar meer zelfvertrouwen heeft tijd, oefening en aandacht nodig. Je kunt er stap voor stap aan werken.

Zou je het fijn vinden om wat hulp te krijgen bij jouw persoonlijke groei? Vraag dan eens vrijblijvend een kennismakingsgespek met mij aan.